NavMenu

Novi most na Savi u Beogradu korak bliže gradnji - Data saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu

Izvor: eKapija Nedelja, 07.03.2021. 17:23
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Gradnja novog mosta na Savi u Beogradu, na mestu starog Savskog mosta uskoro bi mogla da započne, s obzirom da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na studiju o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Prema Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu, Studija o proceni uticaja i saglasnost na studiju o proceni uticaja sastavni su deo dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju ili uz prijavu početka izvođenja projekta.

Nosilac projekta dužan je da sa izgradnjom otpočne u roku od dve godine od dana prijema odluke o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja.

Novi savski most imati po dve trake u svakom smeru, sa tramvajskom "bašticom" u sredini i stazom za bicikliste.

Prvobitno gradnja novog mosta na Savi je trebalo da započne prošle godine, kako su za eKapiju 2019. najavili iz Saobraćajnog instituta CIP koji je izradio idejni projekat mosta, ali je koronavirus poremetio ovaj plan.

Kako je jesenas izjavio glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, novi most bi trebalo da počne da se gradi sledeće godine, ali se ne zna tačno kada, a očekuje se da će biti završen 2022. godine.

Prema idejnom projektu, most će imati dve kolovozne trake širine po 6,5 m, dvokolosečni tramvajski-metro koridor u sredini i obostrane trotoare od po 3,3 m koji uključuju jednosmerne biciklističke staze. Po obodu pešačko-biciklističkih staza biće formirane terase vidikovci planirane kao odmorišta za pešake i biciklaste sa pogledom na reku i grad.

Krajem prošle godine CIP je izradio i projekat za izgradnju pristupnih saobraćajnica novom savskom mostu sa obe strane reke, a o detaljima pročitajte u posebnom tekstu.

Kada je reč o starom Savskom mostu, plan je da njegova demontaža takođe počne ove godine, te da privremeno bude premešten na lokaciju na Paliluli, do konačnog postavljanja u Parku Ušće.

B. P.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.