NavMenu

Pravilna setva obećava - Po kilogramu semena do 450 kilograma boranije

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 29.04.2024. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Boranija (Phaseolus vulgaris) je veoma hranljivo i ukusno mahunasto povrće. Traži toplu klimu i u odnosu na druge mahunarke ima veće zahteve u pogledu plodnosti zemljišta. Najbolje je sejati je posle korenastog i lukovičastog povrća ili posle strnina, a nići će već nakon desetak dana od setve.

Setvu boranije najbolje je obaviti kada je temperatura zemljišta od 10°C do 15°C i kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva. Setva se može obaviti na zemljištu na kome tri godine ranije nisu uzgajane soja ili detelina, jer se kod ovih biljaka javljaju patogene gljivice koje bi kasnije mogle prouzrokovati štetu. Takođe, kao predusev nisu preporučljive ni kupusnjače, a najbolje je boraniju sejati nakon korenastog i lukovičastog povrća ili strnih žita. Može se sejati dva puta. Jednom tokom proleća kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, u aprilu ili maju, a drugi put u leto, ali tada je zbog visokih temperatura obavezno navodnjavanje.


Voli sunce i toplotu

Najbolja je jesenja obrada zemljišta koja se izvodi na dubini od 30 centimetara, dok se kasnije obavi zatvaranje brazde i pre setve kvalitetna predsetvena priprema radi dobrog usitnjavanja zemljišta. Stručnjaci kažu da je boraniju najbolje sejati na dubini od pet do sedam centimetara ili nešto pliće na tri do četiri centimetra kada su teža zemljišta. Setva se uglavnom obavlja u redove ako je mašinska ili ručno u kućice ukoliko su u pitanju manje površine. Optimalna temperatura za nicanje boranije je oko 22°C.

Povrtar Danail Vučkovski iz sela Glogonj ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji boranije. Sejao je šarenu boraniju čiji je plod širi i duži i uvek je bila traženija od ostalih vrsta. On kaže da su uvek sejali ručno u kućice tri do četiri zrna, a ukoliko su optimalni vremenski uslovi biljka niče za desetak dana.

- Kada govorimo o nezi useva, treba koristiti preparate na bazi bakra. Ne stavlja se okvašivač, voli fosfor i kalijum, ali se ne tretira azotom koji bi samo povećao zelenu masu - pojašnjava sagovornik Agrokluba.

Kako kaže, usev je najbolje zalivati sistemom "kap po kap". Boranija ne podnosi orošavanje po listu koji je nežan, malo hrapav i voda bi se u tom slučaju zadržavala na njemu što bi dovelo do pojave bolesti po listovima.

- Boranija je toploljubiva biljka i voli sunce i odlično uspeva baš tokom toplih perioda, ali joj ne prija vetar. Voli jaču zemlju nikako peskovitu - kaže Vučkovski.


Berba nakon 70 do 75 dana

U uslovima kada je temperatura veća od 35°C, odnosno manja od 6°C, stručnjaci napominju da redovno dolazi do odbacivanja cvetova, jer je biljka osetljiva na suv vazduh pogotovo u fazi cvetanja. Boraniju je potrebno okopavati nekoliko puta, a prvi put nakon nicanja.

- Prva berba je obično nakon 70 do 75 dana od setve i s obzirom na to da sam ja uvek imao manju površinu radili smo ručno, dok je sočna, krta, mesnata. Uvek je od sredine juna do avgusta bilo kvalitetnog roda. Moja računica je uvek potvrđivala da po jednom kilogramu posejanog semena uberem 400 do 450 kilograma boranije - kaže Vučkovski, napominjujući da je peto i šesto branje uvek davalo maksimalan rod, a tokom sedmog se već primećivalo da je manje boranije.

Nakon svakog branja, dodaje, usev treba zalivati, ali i obratiti pažnju na pojavu insekata kako bi se boranija blagovremeno zaštitila.

Ručna berba obavlja se više puta, a prinosi su tako veći i to se radi uglavnom na manjim površinama. Kada su pitanju veće površine isplativa je samo mehanizovana jednokratna berba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.