NavMenu

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Izvor: eKapija Sreda, 27.03.2024. 13:23
Komentari
Podeli
(Foto: Bexel Consulting)
Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem.

Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog tenderskog postupka, jer je ponuda jedine zainteresovane grupe ponuđača bila viša za gotovo četiri milijarde dinara bez PDV-a.

Jedinu ponudu na tom tenderu dostavio je konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović. Ova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, odnosno konkursne dokumentacije, ali je ocenjena kao neprihvatljiva zbog ponuđene cene.


Kada može da se sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem?

U Zakonu o javnim nabavkama stoji da javni naručilac može da sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem za javnu nabavku dobara, usluga ili radova u slučajevima kada potrebe javnog naručioca ne mogu da se zadovolje bez prilagođavanja lako dostupnih rešenja, zatim kada ugovor obuhvata projektovanje ili inovativna rešenja, kao i kada ugovor ne može da se dodeli bez prethodnih pregovora zbog specifičnih okolnosti koje se odnose na prirodu, složenost, pravnu ili finansijsku strukturu predmeta javne nabavke ili s njima povezanim rizicima.

Takođe, konkurentni postupak sa pregovaranje, može biti pokkrenut i kada javni naručilac ne može sa dovoljnom preciznošću da utvrdi tehničke specifikacije predmeta nabavke, kao i u slučaju da su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku kada sve ponude bile neprihvatljive.

U izmenjenoj verziji plana javih nabavki za ovaj tender i stoji napomena da "javni naručilac može da sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem za javnu nabavku dobara, usluga ili radova kada su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku kada sve ponude bile neprihvatljive". U ovom slučaju, dodaje se da javni naručilac "nije dužan da objavi javni poziv, ako u taj postupak pozove da podnesu početne ponude sve i isključivo ponuđače koji su u otvorenom ili restriktivnom postupku podneli ponudu i ispunili kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta i ako početni uslovi nabavke nisu bitno izmenjeni."


Gradnja se najavljuje od 2017.

Gradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju druge bolnice Tiršova 2.

Kada je na funkciju gradonačelnika Beograda došao direktor Tiršove, Zoran Radojičić, ova tema ponovo se aktuelizovala, pa je tako bivši gradonačelnik najavio i početak radova za proleće 2020. godine.

Na jesen 2021. godine počeli su i pripremni radovi, a konzorcijum sastavljen iz četiri firme Novkol, Sky Technologies, WD Concord West i Srbijaautoput dobio je posao na tenderu za izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta za izgradnju nove univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 u Beogradu. Vrednost posla bila je 6,23 mil EUR, bez PDV-a. Tada je Radojičić izjavio da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu.

Podsetimo, u martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2, za šta je namenjeno 35 mil EUR.

Kada budu izabrani, izvođači radova imaće rok od tri godine za završetak gradnje. Bruto površina objekta nove Univerzitetake dečje klinike je 61.923.98 m², a spratnost 3Po+2Su+P+5. Broj bolesničkih postelјa je 167-230 i 71 postelјa u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking mesta.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.